Sommer 2021: Hvor kan man reise?
Juli 2021
Sommerferien står foran oss. Kanskje du sitter og vurderer om du skal ut og reise, og i så fall – hvilken destinasjon det kunne ha vært til.
Hvis du ikke har planlagt å ta sommerferien veldig tidlig, er det fra juli igjen gode muligheter for å finne steder i Europa som er tilgjengelige for deg som destinasjon.
Det kan være komplisert å navigere rundt i forskjellige regler og anbefalinger hvis man ønsker å reise i denne utfordrende perioden, og vi har derfor samlet en oversikt over en del nyttige lenker som kan hjelpe deg med å finne akkurat den informasjonen som er relevant for din personlige situasjon og din planlagte destinasjon. Utenriksdepartementet (UD) åpner stadig mer opp for reiser til utlandet, noe som kommer frem i de oppdaterte informasjonssidene om utenlandsreiser og korona på hjemmesiden til UD. Lenke til denne finner du her: https://www.regjeringen.no/no/tema/utenrikssaker/reiseinformasjon/korona_info/
I skrivende stund fraråder departementet reiser som ikke er strengt nødvendige. Dette er et globalt reiseråd, og gjelder ikke for land inne i EU/EØS, for Sveits, Storbritannia og land på EUs tredjelandsliste som Folkehelseinstituttet anser som trygge. På norske myndighets oversikt over land og områder er sistnevnte tredjelandsliste i kategorien "lilla land". Fargen på landet du reiser fra for å komme deg inn igjen til Norge, avgjør om du må i karantene etter et eventuelt utenlandsopphold. Vær oppmerksom på at fargeinndelingen kan virke kontra-intuitiv. Mye tyder på at myndighetene for eksempel regner lilla som "tryggere" enn oransje og rød, mens grønn kategoriseres som "tryggest". På lenken nedenfor finner du både oversikt over farger på ulike land og områder, og en indikasjon på tankegangen bak fargeinndelingen takket være en rekke eksempler (se etter overskriften Hva gjelder for deg?):
https://www.helsenorge.no/koronavirus/reise/
Landene er altså delt inn i fargene grønn, oransje, rød, mørkerød og lilla. Fargekategorien mørkerød er ikke i bruk i skrivende stund. Sverige, Danmark og Finland er inndelt i forskjellige områder der de fleste er grønne, og enkelte områder som København og Värmland er oransje og røde.
Grønne områder, antatt som de tryggeste, omfatter blant annet fastlandet av Frankrike, Italia, og Hellas, hele Kroatia, Slovenia, og en rekke øyer i Middelhavet som de joniske øyer og de nordlige egeiske øyer i Hellas. Du kan nyte en loff eller croissant på den franske middelhavsøya Korsika eller besøke øyer som Madeira, Sicilia eller Sardinia med vissheten om at du er i et grønt område. Hvis disse destinasjonene høres ut til å være for varme for deg og du heller drømmer om å være kledt i ytterklær og vandre i fjell, kan du for eksempel reise til Østerrike, Island eller Færøyene, alle grønne land. Hvis du foretrekker en kombinasjon av fjell- og badeferie kan noen områder av Hellas være gode løsninger for deg, som for eksempel halvøya Peloponnes mellom Egeerhavet og Det joniske hav.
Som du ser er det allerede mange muligheter for alle oss som liker å reise.
Det er uansett viktig at du alltid undersøker følgende tre tema:
- Gir Utenriksdepartementets reiseanbefalinger uttrykk for at du ikke bør reise til det aktuelle landet? (Hvis ja, finnes det unntak for noen av landets regioner?)
- Har landet du ønsker å reise til innført noen spesielle regler eller restriksjoner? Må du for eksempel i karantene, eller er det krav til en negativ korona-test, kanskje allerede ved ombordstigning på flyet? Vil en eventuell karantene foregå på spesielle steder, og hvor store omkostninger påfører dette i så fall deg? Vil du bli nødt til å selv betale for å ta korona-tester?
- Når du kommer tilbake, vil det da være krav fra norske myndigheter om at du skal isolere deg selv etter hjemkomst?
Dessuten kan også dine konkrete ferieplaner ha betydning for hvorvidt du skal gå mer i dybden med undersøkelsene dine. Hvis du for eksempel skal reise rundt omkring inne i landet du besøker, skal du være oppmerksom på at det kan være helt forskjellige bestemmelser for de ulike regionene inne i et land. Som eksempel er Thailand delt inn i gule, oransje, røde og mørkerøde regioner. Ved innreiser til en gul region fra en rød eller mørkerød region, kan det dukke opp krav om karantene. I de gule regionene vil man naturlig nok unngå folk som kommer fra mørkerøde regioner, og som gjerne vil reise inn i det gule området. Det er dermed ikke bare mellom landegrensene utfordringer kan oppstå.
En mulighet til å finne opplysninger som du trenger for å planlegge oppholdet ditt, er å kontakte det hotellet du har bestilt hos. De har ofte blitt informert om innreiseregler og regionale bestemmelser, som gjelder i deres område.
Utover dette kan du finne informasjon her (spesifikt for Thailand):
https://www.tourismthailand.org/home
Generelt kan du finne ut mer om andre lands reiserestriksjoner her:
https://travelbans.org/
Denne siden gir en god oversikt over reiserestriksjoner i svært mange land. Siden blir oppdatert jevnlig, så det er gode sjanser for at informasjon her er fersk og pålitelig. Dette har stor betydning siden regler og reguleringer i vår tid ofte tilpasses den konkrete, aktuelle situasjonen som gjelder for øyeblikket.
https://www.headout.com/global-travel-reopening-tracker/
God side, som henviser til de sidene for hvert enkelt land som har detaljert oppdatert info om restriksjoner.
https://www.worldnomads.com/travel-safety
Denne siden er litt mer generell. Den tilbyr imidlertid også mange sikkerhetsrelaterte opplysninger for en rekke land: ikke bare med tanke på korona, men også annen sikkerhetsrelatert informasjon som kan være nyttig og relevant.
Ikke glem å ta utskrift av dokumentene du har som bekrefter at du er vaksinert mot korona eller at du nylig har blitt testet, eller at du allerede har vært gjennom sykdommen. Hvis du ønsker å benytte appen Smittestopp i forbindelse med reiser innenfor EU, bør du installere den nyeste versjonen av appen som finnes på Apple App Store eller Google Play. Samme hva slags nasjonal smittesprednings-app som benyttes i ulike land, kan du både gi og få beskjed om du har vært i nærheten av noen som har fått påvist koronavirus i EU og EØS.
Vi håper at tipsene som er nevnt ovenfor kan bidra til at du får en fin og behagelig ferie. Selv om vi har nevnt dette før, vil vi gjerne gjenta at det meget vel kan la seg gjøre å reise i nåværende situasjon, bare du velger ditt reisemål med omtanke og selv sørger for å overholde myndighetenes krav og følge anbefalinger – både de norske og de som gjelder for reisemålet ditt.
Vi vil dermed ønske deg en riktig god ferie, og vi setter stor pris på om du har lyst til å skrive et svar, kanskje for å dele noen av dine reiseinntrykk med andre, eller for å videreformidle nyttige tips som andre reisende kan ha bruk for dersom de planlegger en reise til samme land / region som deg.
Før du reiser av gårde bør du også sjekke en siste gang om din nåværende reiseforsikring er god nok for å dekke det du trenger, eller om du kanskje har bruk for ytterligere dekning, slik at du er godt sikret mens du er på reise.
Husk også at du bør ha med europeisk helsetrygdkort ved kortere opphold i EU/EØS (inkludert Sveits), noe som gir deg rett til samme helsehjelp som innbyggere i vertslandet. Kortet kan bestilles fra Helfo. Vær oppmerksom på at det kan ta opptil ti dager fra bestillingen skjer, til kortet ligger i postkassen din. Hvis kortet skal leveres til utlandet, kan leveringstiden øke utover dette.
Ha en god reise, og riktig god sommer.