Overbooket fly

Kompensasjon for nektet ombordstigning ved overbooket fly

NEKTET BOARDING
Marie og Hans sitt fly fra Bergen til Amsterdam var overbooket, og de fikk ikke bli med i flyet. I stedet ble de sendt via København, og ankom til Amsterdam med 3 timers forsinkelse. Deres billetter hadde kostet 1.600 kr.
DE HAR KRAV PÅ 4.750 KR. I ERSTATNING.

EUs passasjerrettigheter gjelder ikke bare flyforsinkelser og avlyste flyvninger . De er også gyldige hvis du blir nektet ombordstigning av flyselskapet på grunn av overbookede flyreiser. Dine rettigheter kan inkludere refusjon av flyprisen, betalt mat og drikke, mens du venter på en ny avgang, samt en økonomisk kompensasjon fra flyselskapet på opp til 5.700 kr. pr. passasjer.


Hvorfor er flyet overbooket?

Det er ikke uvanlig at flyselskapene selger flere billetter til en avgang enn det er seter på flyet. Dette gjelder spesielt på de veldig populære flyrutene, der det ofte er passasjerer som ikke dukker opp for avreise. I tilfeller hvor flere passasjerer dukker opp enn det er seter, vil flyselskapet måtte avvise enkeltpassasjerer.


Bør jeg melde meg frivillig?

Flyselskapet vil vanligvis prøve å finne passasjerer som frivillig vil gi fra seg plassen mot å bli tilbudt vederlag. En vurdering vil ofte være å bli omdirigert til deres destinasjonssted med en senere flytur og eventuelt tilbudt reisegavekort eller annen flyselskapskompensasjon. Hvis dette mislykkes, eller passasjerene ikke er fornøyd med flyselskapets kompensasjonstilbud, kan flyselskapet nekte dem å gå ombord mot passasjerens vilje. Som passasjer må du alltid sørge for at rettighetene dine blir opplyst av flyselskapet og vite at du ikke er pålagt å akseptere tilbudet deres til vurdering. Hvis du ikke er fornøyd med flyselskapets tilbud, må du ikke frivillig sete i flyet.


Jeg har fått avslag på ombordstigning på grunn av overbookede flyreiser, kan jeg få erstatning?

Ja, hvis du har blitt avvist for overbookede flyreiser og har valgt å ikke akseptere noe tilbud fra flyselskapet, er flyselskapet forpliktet til å gi deg kompensasjon på opp til 5.700 kr. Beløpet avhenger av lengden på flyet ditt. rute og forsinkelsen din. Les mer om dette i vår del om kompensasjon.

I tillegg til kompensasjon, må flyselskapet tilby:


  • Tilbakebetaling av full kjøpesum for den delen av billetten du nektes å gå om bord; eller returnere fly til avreise flyplassen; eller planlegge reisen for å nå din destinasjon innen rimelig tid
  • Betalt mat og drikke mens jeg ventet på ny avgang
  • Overnatting i hvilken som helst ventetid

Husk alltid å lagre boardingkort samt kvitteringer for eventuelle innkvartering eller overnattingskostnader, da dette vil være nødvendig hvis du vil anlegge en sak mot flyselskapet. Hvis du ikke allerede vet grunnen, husk også å spørre flypersonalet hvorfor du blir nektet ombordstigning.


Kan jeg nektes ombordstigning uten å være kvalifisert for erstatning?

Ja, flyselskapet kan være i sin rett til å nekte deg ombordstigning i visse tilfeller. Dermed er det ikke noe uberettiget boarding-avslag hvis avslaget skyldes:


  • At du ikke kan vise gyldig legitimasjon
  • At du mangler gyldig visum eller annen innreisetillatelse
  • At du foretok sen innsjekking
  • Sikkerhets- eller helsemessige årsaker
  • At du ikke ellers har overholdt flyselskapets vilkår og betingelser

I slike tilfeller vil du ikke være erstatningsberettiget.


Hvordan kan du hjelpe meg med å få nektet boarding kompensasjon?

Flyforsinkelser.no teamet er tilgjengelig for å hjelpe deg med å få erstatning i tilfelle overbookede flyreiser. Vi trenger bare reiseinformasjon for å komme i gang med saken din. Du kan fylle dem enkelt og raskt på vår hjemmeside – så gjør vi resten av arbeidet for deg.

Hvis vi mener at du er kvalifisert for erstatning, kontakter vi flyselskapet ditt med et krav. Avhengig av svar og svartid, kan vi enten avslutte saken og betale erstatningen din i løpet av noen uker eller måneder, eller det kan hende vi må ta saken til en lokal trafikkmyndighet eller i retten. Dette skjer når flyselskapet ikke svarer på henvendelsene våre eller ikke erkjenner vårt krav på dine vegne av grunner vi er uenige i. I tilfeller hvor vi må involvere en lokal trafikkmyndighet eller domstol, kan dessverre saksbehandlingen være unødvendig lang, og det kan derfor ta måneder før vi tar en beslutning. Vi vil holde deg oppdatert om utviklingen i saken din, akkurat som du alltid er velkommen til å kontakte oss for nyheter.


Beregn din kompensasjon